Het land weer op!

Gepubliceerd op 2 mei 2021 om 18:32

Het komt er weer van! Geleidelijk laat ik mijn paarden weer wennen aan het gras, zodat ze binnenkort de gehele dag weer op het land kunnen staan. Strookje voor strookje krijgen ze wat bij. Een andere oplossing is dat je het paard eerst een half uurtje op het land gooit voor ongeveer drie dagen en dan weer een beetje uitbreidt met de tijd. Het ene ras kan wat meer hebben als het andere. Koudbloeden kunnen bijvoorbeeld bij wijze van al dik worden van de lucht. Paarden hebben een gevoelig maagdamstelsel en hierdoor is het niet verstandig om meteen te veranderen van rantsoen. Vandaar dat het verstandig is om de paarden te laten wennen aan het gras.

 

Paarden kunnen last krijgen van dunne mest, als advies word er dan geadviseerd om ze eerst wat ruwvoer te geven, zodat ze niet met een lege maag het land ingaan. Als het gevroren heeft zet het paard dan niet op het gras. Het gras is dan als ware gestrest en hierdoor wordt het fructaan hoger, waardoor er meer suikers in het gras zitten. Hoge suikergehalten zijn vooral gevaarlijk voor paarden met spijsverteringsproblemen en paarden die gevoelig zijn voor suikers. Dat zijn paarden met aandoeningen zoals EMS, insulineresistentie, PPID en hoefbevangenheid.

Op een gegeven moment wordt gras natuurlijk kort gegeten. Toch probeer ik via strookbegrazing mijn paarden hoge gras aan te bieden. Waarom? Doorgeschoten gras bevat meer stengelmateriaal, dit materiaal heeft meer vezels en dit kost meer tijd om te kauwen waardoor er speeksel vrij komt wat dus goed is voor de spijsvertering. Vezels zijn net als voor de mens ook belangrijk voor paarden. Uit vezels haal je energie. Het rantsoen van een paard dient uit minimaal 50% vezels te bestaan, maar liefst uit veel meer. Het eten van kort/ jong  gras eet makkelijk weg en er zitten weinig vezels in, wel zitten er meer suikers in.. Wat dus voor problemen kan leiden. 

 

Wist je dat?

Paarden kennen ook geen vol gevoel in hun maag zoals mensen dat kennen. Paarden krijgen een vol gevoel door de kauwbewegingen. Hoe meer kauwbewegingen, hoe voller het paard zich zal voelen.

 

Als wij de paarden op het land zetten controleer ik of er ook giftige planten of jonge schuiten van de esdoorn staan. Wij hebben helaas nog wel eens die pech dat dit aanwezig is en dit wil je als eigenaar uiteraard vermijden.

 

Is je paard misschien wat loom of heeft het dier een bolle buik na het eten van veel gras?

Zit je paard nog niet zo goed in z’n vacht (dof) of oogt de mest niet goed?

Dan kan het helpen om de darmen wat te stimuleren met wat kruiden. Je zou dan een kruidensupplement kunnen geven die gericht is voor de darmflora. Producten voor de darmflora (spijsvertering) kun je wel vinden op helthiehorse.nl, paardendrogist.nl of purehorse.nl. Dit zijn fijne websites waar je veel informatie of advies kan inwinnen over voeding of producten.

 

Bronnen:

https://www.heltieanimal.com/nl-nl/blog/van-stal-naar-weide-waar-moet-je-op-letten/

 https://www.paardenarts.nl/kennisbank/de-gevaren-van-voorjaarsgras/